Isnin, 26 Disember 2016

Tahajjud Cinta

Hebatnya Allah sayang kat kita

Assalamualaikum dan salam kasih sayang


 ciktin2 nak kongsi salah satu amalan rohani yang saya amalkan sejak saya bershaklee



Jujur cakap sebelum ni tak pernah buat pun last buat masa zaman sekolah

Banyak kelebihan2 yang kita mungkin tak percaya dan kena percaya istimewanya solat 2 rakaat ini

 Ringkas dan mudah saja cara menunaikan solat ini





Antara fadhilat2 nya..masyaallah..saya sarankan cuba amalkan...yang tak disangka2 rezeki itu datang

 1 tips yg saya nak kongsi apa yang selalu saya lakukan

Masa nak tidur tu..tepuk2 bantal..niat..aku nak bangun malam nnt..nak sembahyang tahajud

Insyallah Allah permudahkan...kita terjaga tanpa set alarm pun
Cubalah


Jom tamak pahala 💪🏻💪🏻😊🚅🏎🚀

Sabtu, 24 Disember 2016

Dayang Senandung Bertukar Si Cantik Manis


Semua pernah tengok drama Dayang Senandung tak...yang hitam legam tu akibat kena sumpah...Tapi kali ni ciktin2 bukan nak citer pasal dayang senandung tu...tapi nak kongsi cerita gembira sahabat2 pengguna tegar colagen powder shaklee

Dulu kulit muka kusam dan kering...tapi lepas konsisten colagen powder shaklee alhamdulillah makin pulih dan cantik kulit wajah...jom ikuti kisah Puan Sarah Baktiar bagaimana kegembiraannya setelah konsisten Colagen Powder Shaklee



Assalamualaikum semua..harini nak share sikit SUCCESS STORY SAYA🌹😊

Bertepatan jugak dengan promo collagen bulan ni, mesti ramai nak jual collagen tapi rase macam tak yakin kan...

Dalam hati, nak jual jugak... sebab collagen ni uv besaq😁jual 1set dh 444uv, juai 7set teruih naik Sv..hehe

Saya dulu jual collagen dengan rasa tak yakin tau..sebab ape? Sebab kulit saya bukanlah Cinderella pun..jauh sekali jadi cantik meletops👩🏼

Tapi, tetap nak jual💪🏻💪🏻💪🏻sebab saya nak effective Sv dengan 2500uv masa bulan Dec 2015 (bulan kedua bisnes shaklee). Dan saya sendiri dah jalankan ujikaji 8minggu collagen pd kulit eczema saya😁

Kulit yang dulu kusam..dah kurang kusam
Yang dulu kasar...dah makin halus
Yang dulunya segan nak pegang kulit sendiri, dah makn collagen, rasa nak pegang je tiap masa..

Tu testimoni saya lah..kesan setiap orang pastinya lain sebab bergantung pada keadaan kulit kita yang asal😊

So, sy memang *yakin sangat2* collagen shaklee memang power💪🏻💪🏻💪🏻

Awal awal buat iklan, saya cuba buat at least 6post sehari. Malam2 saya baca tentang collagen, saya buat broadcast (rasenya dalam 2x kot bulan tu)

Saya tonjolkan kelebihan collagen dari ikan, ade pulak yang gi komen takde ikan boleh hidup kat perairan dalam seperti yang diwar warkan...aduhai...memang malu mase tu😪

Tapi tak putus asa pun...

Saya buat je iklan...dan doa sangat sangat *bagilah effective Sv 2500uv*

Saya buat pamplet sendiri+edarkan di area pusat kecantikan. Selit selit kt wiper kereta..
Tapi offline pun macam takde orang minat nak beli..mana lagi saya nak jual ni😅😅😅

Sedih mase tu...tapi saya buat je iklan...

Nak dekat closing, Allah izinkan 4orang beli 1set collagen each!!😍😍😍

Nak menangis rase!!
Sebab diorg bukan komen kat iklan saya pun...
Diorang pm😍😍😍

Dan saya tak expect ade 2 orang kawan yang nampak macam biasa2 sahaja, rupenya *berduit* untuk beli collagen😂😂😂

Alhamdulillah, dengan doa yang saya rasa kadang2 saya pun culas juga😥usaha tak kenal erti payah untuk jual collagen, maka Allah izinkan saya berjaya effective bulan Disember 2015 dengan 5set collagen (saya beli 1 untuk diri sendiri juga💃🏻) dan uv vitamin2 lain

Masa tu bisnes sorang sorang tau😅
Memang nak menangis rase sebab siang kerja..dengan pesakit yang ramai
Malam pulak buat bisnes..

Tapi semuanya berbaloi bila dapat bonus😄

Kesimpulannya:
🌹Tak perlu tunggu perfect baru nak jual. Nak jual collagen, bukan kene tunggu jadi Cinderella. Nak jual set kurus, bukan tunggu sampai kita completely dapat BMI Ideal..Tapi sharekan sahaja kesan yang kita dah rasai😊

🌹Jangan jadikan apa apa alasan untuk tidak berusaha keras. Orang bisnes hati kene sado dan kuat💪🏻💪🏻💪🏻

🌹Doa, doa dan doa😊



Lagi testimoni2 yang berjaya






Bestkan baca kisah puan sarah...ada tak yang mengalami masalah macam ni dan perlukan bantuan

Saya akan bantu anda untuk baiki kulit wajah sehingga sihat

Hubungi saya di 
Fb Kartini Dahalan
WA 0124453078
posted from Bloggeroid

Jumaat, 23 Disember 2016

Berjaya Susukan Simanja Sehingga 2 Tahun

🙇
Assalamualaikum...kali ni ciktin2 nak share success story seorang ibu yang berjaya susukan bayinya sehingga 2 tahun..

Susu ibu anugerah Allah..tak semua mampu susukan bayi sepenuhya dan ada juga yang tidak berjaya....kisah gembira che yah ni moga menjadi sumber inspirasi kepada ibu2 yang ingin susukan permata hati sehingga 2 tahun

Jom kita baca kisah Che Yah
****************************************************************************************
Assalamualaikum semua..harini C.Yah nak share sikit SUCCESS STORY C.Yah yg ke-2 sebagai pengguna 😍❤😘

Daripada TIDAK berjaya menyusukan anak sulung sehingga 2 tahun sehingga C.Yah BERJAYA menyusukan anak ke-2 sehingga 2 tahun
.
C.yah dulu betul-betul kenal shaklee dengan "SET MENYUSU"
.
Memandangkan C.Yah tidak berjaya menyusukan anak sulung C.Yah sehingga 2 Tahun..hanya dapat menyusukan 3bulan sahaja membuatkan anak ke-2 C.Yah nekad cari bantuan supplement untuk menyusukan anak ke-2 ni sehingga 2 tahun.
.
Masa tu dlm bulan tahun 2012..anak ke-2 C.Yah masa tu dah 5bulan..& masa tu jgk nak masuk bulan puasa. Ya Allah risaunya takut anak ke-2 C.Yah ni x dpt susu yg cukup membuatkan C.Yah nekad cari supplement yg berkesan untuk bagi susu meriah & tak drop masa bulan puasa nnti.C.Yah xnak & takut sangat anak ke-2 pun xdpt menyusu sehingga 2 tahun..takut sgt2..
.
Masa tulah tiba2..muncul post sharing upline C.Yah, Master nini tentang set menyusu shaklee. Apa lg terus google cari info pasal shaklee.
.
Baca pasal company semua..pasal set menyusu semua..dah yakin baru pm master nini gtau nak cuba alfalfa dulu trial pack 90biji. Dulu C.Yah mampu beli trial pack alfalfa sahaja. Sedihkan?😭😭😭
.
Sepanjang puasa tu duk amik alfalfa jerlah..Alhamdulillah..alfalfa saja pun susu cukup tuk anak c.yah..xder drop2..mmg cukup2 untuk dia.Alhamdulillah..sampailah lepas raya hujung bulan 8..nini ajak join ahli buat bisnes shaklee.
.
Masa tu c.yah dah aktif buat biz online dropship. Nak cuba ESP punya pasal..tnya asben untuk join ahli sbb disamping nk tambah income tgh aim 1 set menyusu lengkap..duk bc testimoni semua best2..teringin nk consume 1 set lengkap terutama ESP.hehe..
.
Alhamdulillah..lepas tu dapat beli 1 set menyusu lengkap bonus dapat kurus lg dgn set menyusu tersebut.Alhamdulillah..& yg paling C.Yah happy sgt2 dapat menyusu anak C.Yah cukup 2tahun dlm masa yg sama..dpt income masa tu RM3K selepas join ahli 6bulan C.Yah naik supervisor..dptlah RM3K
.
Syukur sangat2..dengan shaklee ni..supplement dpt mkn..bonus pun dapat..tu BEST sangat2 tu😄👍..beli shaklee..share pasal shaklee dapat bonus byk😄👍..Alhamdulillah.
.
Setakat ni dulu sharing C.Yah sebagai pengguna shaklee yg BERJAYA dengan SET MENYUSU shaklee😄👍..
.
Terima kasih sudi membaca success story c.yah yg ke-2 ni😍😘..
.
Assalamu'alaikum.

*****************************************************************************************

Best kan kisah che yah...jika anda perlukan bantuan penyusuan boleh hubungi saya untuk info lebih lanjut...saya boleh dihubungi di

Fb Kartini Dahalan
WA/SMS 0124453078

posted from Bloggeroid

Khamis, 22 Disember 2016

Cyst Kecut Dengan Vivix


Vivix Bantu Kecutkan Cyst


Alhamdulillah dapat perkongsian gembira dari sahabat shaklee Nurliyana Azman..cyst ibunya kecut dengan ikhtiar Vivix shaklee

Kita melabur untuk kesihatan ibu bapa...alhamdulillah ibu cikna tak perlukan operation pun

Jom baca perkongsian cik yana

****************************************
SAYANGNYA ALLAH PADA HAMBANYA

Tepat pada tarikh hari ini 22/12/16 appoinment mak dengan doktor

Dua bulan lepas mak CikNa disahkan Cyst sebesar 5cm, doktor ingin buat surat refer hospital untuk buat operation sebabnya doktor kata sudah tahap bahaya sebab takut ianya merebak Ovari lain

Mak cakap dengan doktor saya nak tangguh

Mak selalu mengadu sakit apabila kedatangan hadas, rasa perut merengat-rengat lain dari yang lain hingga tidak sedar rupanya ia adalah Cyst yang sudah lama bertapak dalam tu!!!

Allah, kesiannya mak syurgaku ini
Hati anak mana yang sanggup melihat mak dan ayahnya tak sihat ke, sakit ke

Luluh jantung CikNa bila memikirkan sebelum ni apa yang mak tanggung😢

Kalau dahulu mak dan ayah  CikNa sanggup buat apa sahaja untuk anak-anaknya, kali ini sebagai anak CikNa membalas semula

Bila tahu mak CikNa ada cyst, tanpa berlengah, terus CikNa belikan mak vivix

Yess!!! CikNa belikan vivix untuk mak hasil simpanan duit CikNa sendiri masa tu

Tak pikir apa-apa pun masa tu, walaupun harganya agak mewah, TAPI lagi mahal nilai kesihatan mak dan ayah

Cukuplah mata melihat mak dan ayah CikNa sihat, cukup lah melihat mereka tersenyum indah

Mereka jauh dari CikNa, dan jauh dari keluarga

Mereka yang mengajar CikNa dan adik-adik belajar A,B,C, membaca semua

Kebahagian kita yang sekarang kerana adanya doa mak dan ayah kita selama ini😘

Tarikh keramat 22/12/16 pada hari inilaj tarikh penting buat CikNa, syukur padamu Ya Allah

Doktor sahkan yang mak tak perlu lagi ambil ubat hospital, itu petanda yang baik

Sujud syukur pada mu Ya Allah
Engkau la Maha Penyayang

CikNa selalu pesan dekat mak, mak buat solat hajat selalu sebelum dan semasa makan VIVIX ni

Allah bantu, sebab Allah tahu kita usaha ,bukan duduk meredhakan diri sahaja💪

Bantulah keluarga, sayangi mereka

INILAH MAK AYAH CIKNA😍
LOVE YOU TILL JANNAH



Perlukan konsultansi PERCUMA.saya boleh dihubungi di
Fb Kartini Dahalan
SmS/WA 0124453078

Shaklee balik pulau,pulau pinang

Cuti2 keluarga Marina Island Lumut


Setiap bulan biasanya kami akan pergi bercuti...ada yang luar Penang dan ada juga dalam Penang...yang penting cuti bersama2..anak2 nak tidur hotel katanya..sebabnya ada kolam...berjam2 mandi kolam

Baru2 ni saya dan keluarga bercuti di Marina Islands Lumut perak dari 17 -18 Disember..Booking bilik by Trivago rm 272.00 termasuk tax.

Masa bercuti la saya habiskan masa bersama anak2 dan suami...nak bagi keluarga rasa happy2 ja

Hilangkan rasa stress dan bangkitkan rasa gembira..

Dulu2 tak boleh nak rasa semua ni..sebab kena menabung dan simpan duit untuk keperluan keluarga yang lagi penting

Sekarang alhamdulillah...duit gaji kita simpan...untuk reward ni semuanya dari shaklee..dah kerja keras buat sales....tentu bonusnya pun keras kan

Ini lah masanya...jangan kedekut dengan diri sendiri dan keluarga..kepuasan juga berhak untuk kita...jangan abaikan peluang yang ada sekarang...masa anak2 masih kecil ni la banyak memori yang akan kita kenang2kan nanti..

Kalau anda perlukan side income untuk membantu urusan kewangan keluarga..jom join keluarga besar Empayar Superstar saya..saya bantu untuk anda dapat apa yang anda inginkan








Jumpa lagi dipercutian akan datang...salam.kesihatan untuk semua

Y from Bloggeroid

Isnin, 5 Disember 2016

BERURUT KETIKA HAMIL ..BAHAYA ATAU PERLU

 

 

Kebaikan urutan ketika mengandung

  1. Mengurut sewaktu hamil dapat menghilangkan tekanan badan yang membuatkan ibu hamil merasa mudah letih, tidak bertenaga , mudah marah dan tertekan.
  2. Tubuh selepas mengurut akan lebih tenang dan bersemangat!
  3. Mengurut juga dapat menghilangkan bengkak di bahagian sendi tubuh!
  4. Mengurut dapat memperbaiki tidur yang lebih lena. Biasalah bila dah mengandung ni, akan ada masalah susah nak lelap!
  5. Mengurangkan sakit pinggang dan sakit belakang tanpa ubat penahan sakit!

Golongan yang tak Dibenarkan Berurut



Tak semua golongan boleh mengurut tau! Plz take note okeh! Antara golongan yang tak dibenarkan mengurut adalah:
  • Menghidap tekanan darah tinggi ketika hamil.
  • Berpengalaman melahirkan bayi pramatang
  • Pernah mengalami keguguran di kehamilan yang terdahulu.

PANDUAN UNTUK IBU2 YANG KERAP LETIH DAH STRESS

Ostematrik shaklee adalah suplemen yang membantu ibu2 yang keletihan dan sakit2 badan semasa hamil....1 lagi suplemen yang dicadangkan adalah Bcomplex yang juga menjadi keperluan semasa hamil

 

PERLUKAH IBU HAMIL BERSENAM

Senaman apakah yang terbaik semasa hamil?

Berjalan
Berjalan laju membuat anda cergas tanpa mencederakan lutut dan buku lali, dan memberi anda senaman untuk jantung. Ia adalah selamat sepanjang kehamilan dan mudah dimasukkan ke dalam jadual harian anda. Sasarkan untuk berjalan selama sekurang-kurangnya 30 minit sehari, lima kali seminggu. Oleh itu, berjalanlah ke kedai atau untuk keluar makan tengahari berbanding memandu, turun daripada bas jauh sedikit dari tempat biasa anda, atau berjalan beberapa pusing di taman atau ruang legar pejabat semasa waktu makan tengahari.

Berlari
Berlari ialah salah satu cara yang paling cepat dan paling berkesan untuk mengaktifkan jantung dan badan, dan anda boleh mempelbagaikan jaraknya selagi tahap tenaga anda membenarkan.

Walau bagaimanapun, berlari ialah senaman baru bagi anda, waktu hamil mungkin bukan waktu yang sesuai untuk memulakannya. Lebih baik jika anda membuat senaman yang lebih lembut seperti berjalan atau berenang.

Berenang
Berenang adalah bentuk senaman yang ideal dan selamat semasa hamil. Berenang menggerakkan lengan dan kaki, dan mengaktifkan jantung dan paru-paru. Semakin besar perut anda, semakin anda menikmati merasa badan ringan di dalam air.

Jika anda suka aktiviti berkumpulan, anda boleh menyertai kelas akuanatal atau kelas akua aerobik. Bersenam sambil berdiri di dalam air adalah lembut bagi sendi dan menyokong perut anda. Ia boleh membantu mengurangkan bengkak di kaki, yang merupakan perkara biasa lewat dalam kehamilan.

Yoga
Yoga untuk kehamilan membantu mengekalkan kekencangan otot dan membuat anda fleksibel dan memperbaiki postur anda. Ia lebih lembut pada sendi berbanding jenis senaman yang lebih keras. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu juga membuat beberapa aktiviti aerobik seperti berjalan beberapa kali seminggu untuk membolehkan jantung anda bekerja dengan baik.

Regangan membantu melenturkan badan, namun jangan keterlaluan membuatnya. Lakukan dengan perlahan-lahan dan tidak terlalu memaksa diri. Guru yoga anda akan menunjukkan bagaimana anda boleh merelakskan badan dan minda.

Pastikan guru yoga anda berpengalaman dalam memberi nasihat kepada wanita hamil. Lebih baik jika anda mengikuti kelas yoga untuk kehamilan, berbanding memulakannya melalui DVD.

Senaman-senaman yang anda pelajari akan membantu anda untuk relaks dan bernafas semasa proses pelahiran juga.

Pilates
Senaman pilates menguatkan perut dan otot lantai pelvis, bahagian tubuh anda yang dikenali sebagai teras stabil.

Guru pilates anda akan memandu anda berkaitan postur, membuat anda awas tentang bagaimana anda membawa badan anda. Dia akan membantu anda melalui siri posisi dan pergerakan yang akan menguatkan otot-otot asas anda. Anda akan belajar bagaimana hendak menetapkan masa bernafas dengan senaman, dan bagaimana hendak relaks.

Pilates mensasarkan otot-otot yang boleh menjadi lemah semasa hamil, dalam cara yang menyokong, berbanding menekan mereka. Pilihlah kelas pilates antenatal sekiranya ada berhampiran kawasan anda.

Senaman angkat berat
Jika senaman angkat berat sudah menjadi sebahagian daripada senaman anda, tidak ada sebab untuk anda berhenti. Selagi anda berhati-hati, menggunakan pemberat yang ringan akan mengencangkan dan menguatkan otot-otot anda.

Jangan buat terlalu kuat sehingga anda terlampau panas, dan perlahan-lahan kurangkan aktiviti ini apabila kehamilan berlanjutan.

Aerobik
Pergi ke kelas aerobik mingguan memberi anda masa yang tetap untuk bersenam. Ianya selamat, selagi anda melakukannya dalam impak rendah untuk melindungi sendi-sendi anda. Jika anda menyertai kelas khusus untuk wanita hamil, anda akan mendapat keyakinan bahawa setiap pergerakan terjamin selamat untuk anda dan bayi.

Tarian
Secara umumnya, anda boleh meneruskan kelas tarian jika anda telahpun melakukannya dengan kerap sebelum anda hamil. Atau anda boleh mengepam jantung anda dengan menari mengikut muzik kegemaran anda dalam keselesaan dan privasi rumah anda sendiri.

Cuba elakkan pergerakan yang memerlukan anda berlonjak, melompat, memutar atau mengubah arah dengan tiba-tiba kerana anda mungkin hilang keseimbangan. Jika anda menyertai kelas tarian antenatal, anda boleh lupakan segala-segalanya buat sementara dengan muzik, di samping kekal cergas di bawah pengelolaan seorang guru yang berkelayakan yang boleh menyesuaikan pergerakan dengan peringkat kehamilan anda.

Senaman lantai pelvis
Akhir sekali, buatlah senaman untuk lantai pelvis anda! Jika anda mempunyai otot lantai pelvis yang lemah, anda mungkin terkucil sedikit semasa bersenam, batuk atau bersin. Anda boleh menghalang perkara ini daripada berlaku dengan membuat senaman lantai pelvis setiap hari.


KREDIT INFO...BABY CENTER

ALAH MENGANDUNG!

ALAH MENGANDUNG MOOD BERTUKAR

Bila tahu diri disahkan hamil,lompat bintang kita suami isteri kan...tapi dugaan2 kecil semasa awal kehamilan adalah jalan mula untuk mengujikita bersabar untuk membesarkan sicomel kita nanti
Antara dugaan yang ditakuti adalah alah semasa mengandung..semua benda tak boleh makan...loya muntah letih dah macam sayur rasanya
Tapi tak semua yang diuji begini...ada yang diuji sehinnga 4 bulan kandungan malah lebih teruk sehingga bersalin pun masih alah lagi...fuuhhhh tak sanggup rasanya
saya kongsikan makanan2 lain  serba sedikit yang mungkin dapat membantu dan mengurangkan rasa alah ibu2

1. Brokoli





Sepanjang trimester pertama ibu digalakkan makan banyak sayuran hijau kerana kandungan seratnya membantu mengelakkan masalah sembelit. Brokoli antara sayuran hijau yang tinggi khasiat seperti folat, kalsium, lutein, zeaxantin dan karotenoid yang baik untuk membantu perkembangan penglihatan janin.
Kalium yang terkandung dalam brokoli membantu menormalkan tekanan darah. Gunalah kreativiti anda untuk memasak sayuran brokoli mengikut citarasa masing-masing.


2. Yogurt


Susu antara makanan yang paling disarankan kepada ibu hamil. Bagi ibu hamil yang 'tak lalu' minum susu atau yang langsung tak boleh minum susu sebab mual, cubalah gantikan susu dengan yogurt.
Yogurt dikatakan mengandungi kalsium lebih tinggi berbanding susu. Selain boleh dimakan begitu sahaja, anda boleh gunakan yogurt untuk buat smoothies atau dimakan bersama potongan buah dan kurma. Sesuai juga untuk waktu bersahur dan pastinya menghilangkan mual ibu hamil!



3. Buah beri

Buah-buahan dalam kategori keluarga beri seperti strawberi, blueberi, mulberi dan rasberi memang sukar ditemui dan agak mahal harganya. Tetapi jika sekali sekala beli apa salahnya.Apatah lagi ibu hamil yang mual. Buah-buahan ini ternyata mampu menghilangkan rasa mual selain daripada kaya dengan kandungan vitamin C, potasium, folat, srat dan antioksidan yang tinggi. Bahkan kandungan phytonutrien dalam beri dipercayai dapat menjaga kerosakan sel badan ibu dan bayi.





4 Daging


Kalau ibu hamil hendak mencegah anemia, lebih baik makan sumber protein daging sejak awal hamil lagi kerana kaya dengan vitamin B12, B6 dan niacin. Ia juga mengandungi kolin yang membantu perkembangan janin. Kepada yang tidak gemar makan daging, cubalah kreatif menyediakan menu berasaskan daging kerana mengambilnya semasa trimester pertama sangat penting.


5. Kekacang


Makanan dalam kategori kekacang terkenal kaya dengan sumber protein, zat besi dan folat, kalsium da zink. Mineral ini diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan janin pada tiga bulan pertama. Kekacang boleh dijadikan snek kudapan pada bila-bila masa.

Dengan shaklee juga ada suplemen yang membantu mengurangkan rasa alah itu


nak tahu lebih lanjut boleh hubungi saya ditalian 0124453078 sms /WA
fb Kartini Dahalan
shaklee pulau pinang
misi tinie

Jumaat, 2 Disember 2016

Tips Penjagaan Peti Ais




PETI AIS BERSIH DAN SEGAR
Petua 1
Bersihkan peti ais terlebih dahulu. Tutup suis dan keluarkan semua bahan yang terdapat dalam peti ais. Gunakan tuala basah untuk lap keseluruhan bahagian dalam peti ais. Biarkan kering.
Setelah kering, masukkan semula semua bahan dalam peti ais. Letakkan sedikit esen vanilla di dalam bekas kecil tanpa penutup dan masukkan ke dalam peti ais. Hasilnya peti ais anda akan berbau vanilla yang segar.
Petua 2
Letakkan beberapa kepingan kulit nanas di dalam peti sejuk anda. Seeloknya pada setiap tingkat atau bahagian. Biarkan selama beberapa hari sehingga ia kecut lalu gantikan dengan kepingan kulit nanas yang baru.
Petua 3
Cara paling mudah untuk menghilangkan bau ini ialah dengan meletakkan seketul arang dan beberapa hiris buah limau purut. Insyaallah bau itu akan hilang
Petua 4
Letakkan beberapa keping roti untuk menyerap bau busuk dan hapak

SEMBELIT KETIKA HAMIL




SEMBELIT  KETIKA HAMIL


Rata2 ibu hamil menghidapi sembelit ketika mengandung,ada yang biasa dan ada juga yang teruk..Jika sehingga mengalirkan darah apabila buang air besar adalah kategori bahaya

Jangan terkejut jika mangkuk tandas anda berwarna merah setiap kali anda buang air besar...ngeri tengok kan..

Sembelit semasa hamil boleh dikawal dan dicegah jika masih diperinkat awal..Disini saya kongsikan tips2 ringkas untuk panduan bersama

1..Minum air kosong sekurang2nya 3 liter sehari..
     ini adalah untuk mengelakkan najis kita mengeras dan dan menyukarkan pergerakan najis untuk keluar

2..Makan lebih banyak fiber dan serat
    contoh makan berfiber adalah dari sumber buah2an dan sayur2an yang bersih dan sihat dan tidak tercemar...ibu2 juga boleh mengambil sumber bijirin lain seperti oat atau pun nestum..makanan berserat merupakan pelawas yang menyerap air dan memastikan najis menjadi lembut dan mudah untuk keluar

3..Buat senaman atau pergerakan ringan
     ibu2 boleh buat senaman ringan 30 minit 2 atau 3 kali seminggu contohnya berjalan2 ditaman atau senaman ringan yang boleh mengeluarkan peluh...

4..latih diri untuk buang air besar setiap hari
    Disiplinkan diri untuk ketandas setiap pagi untuk memberi isyarat ke minda agar anda perlu buang air besar setiap hari..adalah tidak digalakkan untuk menahan dari buang air besar..ini adalah perkara yang tidak patut dibuat...Jika sudah ada "feeling" anda harus segera ketandas

5..Bantuan suplemen yang selamat
   Dalam set Hamil shaklee ada suplemen yang membantu untuk mengurangak masalah sembelit iaitu Ostematrix..ianya bukan sekadar kalsium biasa..kamdungan ostematrix adalah mineral dan magnesium.Magnesium membantu memaksimakan penyerapan kalsium

Fungsi lain ostematrix
* membantu melegakan dan melembutkan otot usus dan menjadikan pergerakan otot usus lancar
* membantu menyerap air serta menjadikannya bahan buangan itu lembut

Adalah dicadangakan ibu2 untu mengambil set penuh hamil shaklee untuk kesihatan anda dan bayi sepanjang kehamilan

Disini saya kongsikan testimoni ostematrix sepanjang kehamilan










Jika anda mengandung dan mempunyai masalah sembelit dapatkan set lengkap kehamilan shaklee atau sekurang2nya Ostematrix  shaklee untuk mengelakkan buasir dikemudian hari

saya boleh dihubungi di 0124453078 atau FB Kartini Dahalan..Konsultansi adalah PERCUMA dan yang terbaik untuk keperluan anda



Khamis, 17 November 2016

BAGAIMANA BUAH DAN SAYUR2AN KEKAL BERKHASIAT



1. Cuci buah dan sayur2an sebelum di masak atau dimakan...guna Basic H untuk bersihkan sisa2 racun

2. Elakkan merendam buah dan sayur selepas dipotong

3. Elakkan memasak sayur2an terlalu lama

4. Masukkan sayur apabila air telah mendidih atau minyak telah cukup panas

5. Gunakan lebihan air rebusan sayur untuk dijadikan stok sup anda

6. Masak bahagian sayur yang keras dahulu

7. Simpan sayur dan buah ditempat penyimpanan yang sesuai....ciktin2 balut dengan kertas kemudian letak dalam bekas bertutup

posted from Bloggeroid

Rabu, 9 November 2016

Sihat Bersama Tinie

Kaya kesihatan kaya kewangan

posted from Bloggeroid

Khamis, 1 September 2016

PERBEZAAN ESP DENGAN SOY PROTEIN LAIN

SOYA ESP




Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa...kali ni Ciktin2 nak  berkongsi serba sedikit perbezaan soya  protein shaklee dengan protein jenama lain

Apa Itu ESP?
Energizing Soy Protein yang berkualiti tinggi yang didatangkan dalam bentuk satu canister dan berbentuk serbuk.  

1. Mempunyai KAJIAN KLINIKAL yang SANGAT EKSTENSIF dan KOMPREHENSIF

2. KUALITI PROTIN yang TINGGI yang pernah dihasilkan

3. Kacang soya yang digunakan mengandungi NON-GMO (Non-Genetically Modified 
    Organism) - diproses pada suhu yang rendah

4. Setiap 850g (satu canister ESP) dihasilkan dari 30kg kacang soya

5. Memberi SUMBER TENAGA SEGERA dan boleh berTAHAN LAMA




KELEBIHAN YANG ADA PADA ESP

1. Kekal Muda : Asid Amino membina otot manusia, kuku, rambut, darah, organ, kulit, kelenjar, 50,000 jenis protein, 20,000 jenis enzim dan lain-lain. Pengambilan Energizing Soy Protein Shaklee adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan otot serta memastikan kita sentiasa bertenaga. 
 
2. Hormon Berasaskan Tumbuhan Semulajadi – kacang soya adalah tumbuhan yang hanya kaya dalam isoflavon yang sama dengan fungsi hormon wanita. Ia membantu dalam mengurangkan paras kolesterol dan mencegah osteoporosis dan penyakit jantung.
3. Memulihkan Fungsi Prostat Lelaki - genistein dalam kacang soya telah membuktikan bahawa ia mempunyai keupayaan untuk menghalang pertumbuhan dan mencegah sel kanser daripada merebak. Ia memusnahkan radikal bebas dalam sel-sel kita sebelum radikal bebas bermutasi DNA sel-sel menjadi sel-sel kanser. Ia juga menjaga rahim dan ovari, kitaran haid dan prostat.

4. Kulit berseri dan anjal – Merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka danmenghilangkan  parut.

5. Pemberi tenaga segera – Membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, dengan itu ia memulihkan keletihan, migrain, insomnia dan tekanan gejala yang berkaitan seperti kemurungan, kebimbangan, ketakutan, dll.

6. Memulihkan Pigmentasi – Melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi, freckles.

7. Memperbaiki Memori – Menguatkan ingatan, kecergasan, keupayaan seksual, dan sebagainya.



                                                bulan september ada promo ESP


 UNTUK MEREKA YANG INGIN DAPATKAN ESP BOLEH HUBUNGI CIK TIN2 YA

WA/SMS 0124453078
FB :Kartini Dahalan

Percuma Info dan konsultansi


Agen sah shaklee pulau pinang dan seluruh malaysia..COD area balik pulau,bayan baru,bayan lepas dan georgetown

LABELS

AIR (2) ALAH MENGANDUNG (1) AMALAN ROHANI (1) ANAK (2) ANEMIA (1) ASID FOLIK (1) B COMPLEX (2) BAYI (1) BAYI SIHAT (1) BERURUT KETIKA HAMIL (1) BUAH PINGGANG (1) BUASIR (1) CARA MAKAN VITAMIN SHAKLEE (1) COLLAGEN POWDER SHAKLEE (1) CUTI2 KELUARGA (1) CYST KECUT (1) DIDIK HATI (1) DIET SIHAT (1) ESP (3) GASTRIK (1) GAYA HIDUP SIHAT (1) GIGI (1) GIGI CANTIK (1) HEALING CRISIS (1) HYPERAKTIF (1) IBU HAMIL (7) IBU HAMIL CANTIK (1) INFO SIHAT (3) JALAN2 (1) JAMU MODEN (1) JANA PENDAPATAN BERSAMA SHAKLEE (1) JANGKITAN TELINGA (1) KAKI (3) KALSIUM DAN MAGNESIUM (1) KANSER PERUT (1) KECANTIKAN (1) KELUARGA BAHAGIA (1) KEPENTINGAN VITAMIN C SEMASA HAMIL (1) KESIHATAN BAYI (1) KESIHATAN RAMBUT (1) KESIHATAN SENDI (1) KESIHATAN WANITA (1) KOLESTROL (1) KUKU (1) KULIT WAJAH (2) KURUS SIHAT (3) LECITHIN (2) MABUK HAMIL (1) Makan (1) MAKANAN ROHANI (1) MENCEGAH (1) MITOS (1) OMEGA (2) OSTEMATRIX (2) PANDUAN IBU (1) PANDUAN IBU BAPA (1) PANDUAN IBU BERPANTANG (2) PANDUAN IBU HAMIL (9) PANDUAN IBU MENYUSU (7) PANDUAN KESIHATAN (1) PANTANG (1) PEDIH HULU HATI (1) PEJAGAAN SELEPAS BERSALIN (1) PENDARAHAN SEMASA HAMIL (1) PENJAGAAN TALI PUSAT BAYI (1) PENYUSUAN BERJAYA (1) PERANAKAN JATUH (1) PETI AIS (1) PETI SEJUK BERBAU HARUM (1) PETUA (3) PETUA MABUK HAMIL (1) POSISI TIDUR (1) POWER PUMPING (1) PRA EKLAMPSIA (1) PRO SANTE (1) PUNCA HATI TIDAK TENANG (1) RAHIM JATUH (1) RAMBUT GUGUR (2) RAWATAN RAMBUT SEMASA HAMIL (1) RELAKTASI (1) REWARD (1) ROKOK (1) SAKIT JANTUNG (1) SEMBELIT (1) SENAMAN IBU HAMIL (1) SENDI (1) SET BERANTANG SHAKLEE (2) SET CANTIK..CANTIK SIHAT (2) SET KECANTIKAN KULIT (1) SET MENYUSU SHAKLEE (1) SET PANTANG (1) SID shaklee.SUCCESS STORY (1) SOLAH DHUHA (1) SOLAT (2) SOLAT TAUBAT (1) SOYA (1) SOYA DAN KANSER (1) STRES (1) STRESS (1) SUCCESS STORY (3) SUPLEMEN (5) SUPLEMEN SHAKLEE DAN KELEBIHANNYA (1) SUS IBU (1) TAHAJJUD CINTA (1) TAZKIRAH.ILMU AGAMA (1) TIPS (6) TIPS AJAR ANAK GOSOK GIGI (1) tips pecahkan lemak (1) TIPS PENJAGAAN BAYI (2) TIPS SIHAT (1) UBAN (1) VITALEA (1) VITAMIN C (1) VITAMIN C SHAKLEE (1) VITAMIN E (1) Vivix (1) WAKIL SHAKLEE (1) ZINC.ESP (1)
Copyright to SIHAT BERSAMA TINIE
Designed by UMIESUEstudio 2015