https://www.mylivechat.com/addons/images/blogger-live-chat-3.gif
https://www.mylivechat.com/addons/images/blogger-live-chat-3.gif

Selasa, 25 November 2014

RAWATAN RAMBUT SEMASA HAMIL

Adakah selamat mewarna, mengeriting atau meluruskan rambut semasa hamil?

Mungkin. Kita tidak tahu samada bahan kimia yang digunakan untuk mewarna, mengeriting atau meluruskan rambut benar-benar selamat diguna oleh ibu-ibu hamil. Ramai bakal ibu yang menunggu sehingga selepas trimester pertama sebelum melakukannya.

Pewarna rambut
Anda mungkin pernah mendengar bahawa sesetengah bahan kimia yang digunakan dalam pewarna rambut boleh menyebabkan kanser. Walau bagaimanapun, mulai awal 1980an, kebanyakan produk pewarna rambut tidak lagi menggunakan bahan kimia yang membahayakan ini, maka pewarna rambut pada hari ini dikatakan tidak lagi menyebabkan risiko kanser.

Namun kita tidak tahu mengenai penggunaan pewarna rambut semasa hamil. Satu kajian menyebut bahawa ia boleh menyebabkan bayi mendapat kanser neuroblastoma. Ini adalah sejenis kanser yang jarang berlaku. Ia berlaku pada kanak-kanak dengan menyerang sistem saraf dan tisu-tisu lain. Walau bagaimanapun, tiada kajian lain yang menyokong pendapat ini.

Ada kemungkinan bahawa sesetengah sebatian kimia dalam pewarna rambut boleh menyebabkan kecacatan pada bayi semasa lahir. Walau bagaimanapun, anda perlu menggunakannya dalam dos yang sangat tinggi untuk melihat kesannya. Kuantiti yang dikira membahayakan adalah jauh lebih tinggi daripada jumlah yang biasa anda gunakan untuk mewarna rambuat setiap bulan atau setiap dua bulan.

Oleh itu, mewarna rambut anda tiga atau empat kali semasa hamil mungkin tidak membahayakan. Tambahan pula, jika anda menggunakannya dengan betul, bahan kimia dalam pewarna ini tidak akan terserap dengan banyak ke dalam badan.

Jika anda mewarna rambuat anda sendiri, ikuti arahan yang diberi dengan berhati-hati dan biarkannya selama jangka masa paling minimum yang diperlukan. Gunakan sarung tangan dan buatlah dalam bilik yang mempunyai penguradaan yang baik untuk mengurangkan pendedahan terhadap bahan kimia dalam produk tersebut.

Mungkin lebih baik jika anda serlahkan sebahagian sahaja rambut (highlight), cat atau warnakan hujung rambut sahaja berbanding mewarnakan keseluruhan rambut. Bahan kimia dalam pewarna rambut diserap oleh badan melalui kulit kepala, bukannya melalui rambut. Oleh itu, dengan mewarnakan sebahagian sahaja rambut, risiko terdedah kepada bahan kimia adalah kurang.

Satu lagi alternatif yang baik ialah menggunakan pewarna yang diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan. Tetapi periksalah bungkusannya. Sesetengah pewarna berasaskan tumbuh-tumbuhan mempunyai sebatian kimia yang sama dalam pewarna buatan. Pewarna berasaskan tumbuh-tumbuhan yang diyakini selamat untuk anda gunakan ialah inai asli. Inai ialah pewarna separa kekal yang boleh didapati dalam kepekatan warna yang berlainan.

Mengeriting dan meluruskan rambut
Kita tidak banyak tahu tentang tahap keselamatan menggunakan bahan kimia untuk mengeriting atau meluruskan rambut anda semasa hamil. Satu kajian menunjukkan bahawa penggunaan produk pelurusan rambut tidak meningkatkan risiko kelahiran pramatang atau melahirkan bayi yang kecil. Tetapi kajian tersebut tidak pula menyebut tentang kecacatan bayi semasa lahir.

Ada kemungkinan hanya sejumlah kecil daripada produk tersebut yang diserap melalui kulit kepala. Jika anda bercadang untuk mengeriting atau meluruskan rambut semasa hamil, buatlah sekali sahaja untuk mengelakkan risiko.

Ketika hamil, penting bagi anda merasa gembira dengan penampilan diri, maka fikirlah samada mewarna, mengeriting atau meluruskan rambut akan membuatkan anda gembira atau risau. Bacalah seksyen kecantikan untuk bakal-bakal ibu kami untuk mendapatkan cara-cara yang selamat menjaga kecantikan semasa hamil.

 
kredit baby center

LABELS

AIR (2) ALAH MENGANDUNG (1) AMALAN ROHANI (1) ANAK (2) ANEMIA (1) ASID FOLIK (1) B COMPLEX (2) BAYI (1) BAYI SIHAT (1) BERURUT KETIKA HAMIL (1) BUAH PINGGANG (1) BUASIR (1) CARA MAKAN VITAMIN SHAKLEE (1) COLLAGEN POWDER SHAKLEE (1) CUTI2 KELUARGA (1) CYST KECUT (1) DIDIK HATI (1) DIET SIHAT (1) ESP (3) GASTRIK (1) GAYA HIDUP SIHAT (1) GIGI (1) GIGI CANTIK (1) HEALING CRISIS (1) HYPERAKTIF (1) IBU HAMIL (7) IBU HAMIL CANTIK (1) INFO SIHAT (3) JALAN2 (1) JAMU MODEN (1) JANA PENDAPATAN BERSAMA SHAKLEE (1) JANGKITAN TELINGA (1) KAKI (3) KALSIUM DAN MAGNESIUM (1) KANSER PERUT (1) KASIH IBU (1) KEBAS (1) KECANTIKAN (1) KELUARGA BAHAGIA (1) KEPENTINGAN VITAMIN C SEMASA HAMIL (1) KESIHATAN BAYI (1) KESIHATAN RAMBUT (1) KESIHATAN SENDI (1) KESIHATAN WANITA (1) KOLESTROL (2) KUKU (1) KULIT WAJAH (2) KURUS SIHAT (3) LECITHIN (2) MABUK HAMIL (1) Makan (1) MAKANAN ROHANI (1) MENCEGAH (1) MITOS (1) OMEGA (2) OSTEMATRIX (2) PANDUAN IBU (1) PANDUAN IBU BAPA (1) PANDUAN IBU BERPANTANG (2) PANDUAN IBU HAMIL (10) PANDUAN IBU MENYUSU (7) PANDUAN KESIHATAN (1) PANTANG (1) PEDIH HULU HATI (1) PEJAGAAN SELEPAS BERSALIN (1) PENDARAHAN SEMASA HAMIL (1) PENJAGAAN TALI PUSAT BAYI (1) PENYUSUAN BERJAYA (1) PERANAKAN JATUH (1) PETI AIS (1) PETI SEJUK BERBAU HARUM (1) PETUA (3) PETUA MABUK HAMIL (1) POSISI TIDUR (1) POWER PUMPING (1) PRA EKLAMPSIA (1) PRO SANTE (1) PUNCA HATI TIDAK TENANG (1) RAHIM JATUH (1) RAMBUT GUGUR (2) RAWATAN RAMBUT SEMASA HAMIL (1) RELAKTASI (1) REWARD (1) ROKOK (1) SAKIT JANTUNG (1) SAKIT PINGGANG (1) SEMBELIT (1) SENAMAN IBU HAMIL (1) SENDI (1) SET BERANTANG SHAKLEE (2) SET CANTIK..CANTIK SIHAT (2) SET KECANTIKAN KULIT (2) SET KURUS (1) SET MENYUSU SHAKLEE (1) SET PANTANG (1) SHAKLEE EFFECT (1) SID shaklee.SUCCESS STORY (1) SOLAH DHUHA (1) SOLAT (2) SOLAT TAUBAT (1) SOYA (1) SOYA DAN KANSER (1) STRES (1) STRESS (1) SUCCESS STORY (3) SUPLEMEN (5) SUPLEMEN SHAKLEE DAN KELEBIHANNYA (1) SUPLEMEN WARGA EMAS (1) SUS IBU (1) TAHAJJUD CINTA (1) TAZKIRAH.ILMU AGAMA (1) TESTIMONI SHAKLEE (1) TIPS (6) TIPS AJAR ANAK GOSOK GIGI (1) tips pecahkan lemak (1) TIPS PENJAGAAN BAYI (2) TIPS SIHAT (1) UBAN (1) VITALEA (1) VITAMIN C (1) VITAMIN C SHAKLEE (1) VITAMIN E (1) VITAMIN SHAKLEE UNTUK IBU HAMIL (1) Vivix (1) WAKIL SHAKLEE (1) WARGAEMAS (1) ZINC.ESP (1)
Copyright to SIHAT BERSAMA TINIE
Designed by UMIESUEstudio 2015